Site Loader

Vi alla lär oss något nytt varje dag och de flesta av oss har lärt oss att en lämplig utbildning är viktigt för att få ett jobb eller skapa en egen verksamhet. Men en viktig fråga är hur kan vi bli effektivare i våra erfarenheter av lärande och som är Emindset’s fokus.

Denna artikel är för att förstå hur vi kan förbättra vår utbildning och bygger på vetenskap och personliga behov för internationellt utbyte av kunskap.

Förenta nationerna och utbildning för hållbar utveckling

När vi tittar på behovet av att lära ett nytt språk vill vi sätta det i ett sammanhang där våra liv påverkas mer av den internationella kommunikationen. Det är därför naturligt att ta upp FN och rapporten “forma den framtid vi vill: FN: S årtionde för utbildning för hållbar utveckling (2005 – 2014). slutrapporten

En nyckelfråga är att fråga vad är hållbar utveckling? Enligt Förenta nationernas definition från 1987 är “hållbar utveckling, utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.”

UNESCO är det ledande organet, “som vill förbereda människor av alla samhällsklasser att planera för, hantera och hitta lösningar på problem som hotar hållbarheten av vår planet.” – UNESCO (2005a, s. 7)

“Omfattande partnerskap och nätverk – inom och mellan sektorer – har varit nyckeln till framgångsrika prestationer av decenniet. Barn, ungdom och studenter har spelat en viktig roll som förändringsagenter, deltar aktivt i diskussioner som påverkar deras framtid, förespråkar för en omvandling i deras lärmiljöer och föra budskapen om hållbarhet och globalt medborgarskap hem till föräldrar och samhällen.”

FN använder globalt medborgarskap som inte beskrivs någonstans vad de egentligen menar och behöver analyseras ytterligare. Det kan ses som en öppen beskrivning av människor som lever på samma planet, men det kan också ses som de hävdar att du tillhör en global samhällsstyrning. Det nämns också att medborgarna tar hem till föräldrar och samfund som verkar som någon form av indoktrinering och inte en ömsesidig interaktion inkluderande föräldrar, gemenskaper och samhället. Det inspirerar oss att ta in kritiskt tänkande och att lära mer. Vi uppmuntrar dig att tänka och söka själv efter att ha läst vår artikel!

“Decenniet ger en solid bas för att öka våra ansträngningar för att förbereda morgondagens medborgare att svara på dagens utmaningar. ESD förordar kvalitetsutbildningar genom mer innovativa sätt att undervisa och lärande genom engagemang hos alla berörda parter.”

UNESCO har skapat en färdplan som tar upp deras fortsatta arbete från 2015 som väcker några frågor som vi är intresserade av att följa från en internationell, nationell och personligt perspektiv. UNESCO: S färdplan för genomförande av globala handlingsprogrammet om utbildning för hållbar utveckling

“ESD har ännu att slutföra dess integration i huvudfåran av utbildningar och hållbar utvecklingsagendan. Hållbar utveckling har utmaningar och dessutom ännu mer brådskande eftersom i början av decenniet har nya farhågor tillkommit i förgrunden, såsom behovet av att främja globalt medborgarskap. Följaktligen, krävs en upptrappning av ESD åtgärder.”

Kritiskt tänkande och varför utbildning är så viktigt

Neuro utbildning

Bob Jickling ifrågasätter detta i sin artikel “Varför jag inte vill mina barn blir utbildade för hållbar utveckling: hållbar tro“. Han vill att våra barn ska bli utbildade i hållbar utveckling och om kritiken inte som något alla är överens om. Han förklarar det genom att ta sin 9-åriga son som ett exempel där han påpekar vikten av att se de befintliga relationerna.

“Skall utbildning vara riktad mot ett visst slut såsom hållbar utveckling? “Är det jobbet för utbildning att få människor att bete sig på ett visst sätt?”

Till exempel, min son på nio år, kunde gå till en karta av världen och identifiera ett häpnadsväckande antal länder, men var knappast tillräckligt för att övertyga mig om att han hade lärt sig. Vi förväntar oss att den utbildade personen har viss förståelse för relationerna mellan dessa bitar av information som möjliggör för en person att  få en meningsfull uppfattning om världen; den utbildade personen ska ha viss förståelse om varför relationen finns. Vi kan också fråga oss om förmågan att tänka kritiskt är ett nödvändigt kriterium för den utbildade personen. Återigen förväntar vi oss att hitta stor enighet; “vi skulle vara ovilliga att säga att en person utbildades om vi bedömde att han eller hon inte kunde använda självständigt tänkande.”

Vi behöver mer kunskap särskilt i språk, noterat av Ann-Christine Valberg i hennes uppsats “nordisk jämförande analys av riktlinjer för kvalitet och innehåll i tidig småbarnsfostran

“De kompetenser som tros vara viktigast i en situation av global multipolär konkurrens ger bra utfall inom ett begränsat antal kompetensområden, särskilt språk (kommunikation på modersmålet och främmande språk), matematik, naturvetenskap och teknik, tillsammans med metakognitivt lärande, social kompetens, kulturell medvetenhet och entreprenörskap”

Vi är alla på ett eller annat sätt utsatta för vikten av att “sälja” och Daniel Pink har lyft fram en poäng som är relaterad till ABC: s som vi lägger till kunskap om utbildning och hållbar utveckling. Ambiverts, Problemfinnare, och den överrsakande psykologin bakom att genomföra dina idéer

Pink fortsätter med att beskriva “nya ABC för att flytta andra” — initiering (“förmågan att föra sina åtgärder och outlook i harmoni med andra människor en med ramen du i”), f[sic]lytkraft (en trifecta “interrogativ self-talk” som flyttar från att göra uttalanden till att ställa frågor, smittsam “positivitet” och en optimistisk “förklarande stil” förklara negativa händelser till dig själv), och tydlighet (“förmåga att hjälpa andra att se deras situationer i fräsch och mer avslöjande sätt och att identifiera problem som de inte «««inse de hade”).

När man jämför vad vi lär oss som vuxna och barn finns det ett tydligt samband. Vi behöver ta i enskilda, inspirerande, positiv och lekfullhet. Det påpekas också i en rapport för förskolebarn att vi behöver dialog, deltagande och interaktion. Men som UNICEF rapport och kritiker och Daniel Pink visar att det är giltigt för äldre studenter och vuxna också.

Tidiga barndomen lärare roll mer generellt bidra till barns språk utveckling är problematisk i form av idén om en balans mellan barnets egen lek och lärarens inspiration språk att göra. Slutligen betonade att hur vuxna använder språket speglar också de attityder och värderingar som barn påverkas av. Alla dessa aspekter och förslag på aktiviteter med barn är centrala i förskolans praktik. Men ingen riktigt talar om, eller använda termer dialog, deltagande och interaktion – nyckelbegrepp för barnet att bli en aktiv deltagande partner i sin språkinlärning. http://www.lararnasnyheter.se/forskolan/2014/01/13/Ingrid-Pramling-Samuelsson-glom-inte-dialogen

Vi måste ha en plan och sätta upp mål för att lyckas med vårt lärande

För att vara passionerad något är det viktigaste då vi “bara” behöver veta hur man kan uppnå vad vi vill uppnå. David Bailey har beskrivit hur han lärde sig ett nytt språk inom bara 17 dagar. “Hemligheten till att lära sig ett främmande språk som vuxen”

David Bailey bok och glasögon

Varje morgon han skrev för hand under 1,5-2 timmar eftersom han anser att det är det bästa sättet att memorera saker. Medan han skrev lyssnade han till en inspelad språkkurs två gånger. Lunchtid tillbringade han med vänner som bara talade språket utan att bry sig om sakta ner när du pratar med honom och han var tvungen att skynda eller svälta. På eftermiddagarna han lyssnade på musik och läsa böcker särskilt barn böcker som han tyckte var både rolig och lättare att börja med.

För att använda minst en timme dagligen upprepa standardfraser som där är du och vad tycker du om etc. är nödvändiga som en ice-breaker i all kommunikation. Lär dig också att använda filler ord eftersom de ger dig mer självförtroende och även om de inte är nödvändiga du känner dig mer bekväm. De ger dig också tid att minnas andra ord för konversationen.

Ett annat bra råd för lärande och åstadkomma något är beskrivs av Arno Ilgner en klättrare. Han förklarar det mycket bra i sin artikel, “A olika sätt av sätta mål

Arno Ligner

  1. Vara närvarande i nuet och ställa in processens mål. Det är lätt att förstå eftersom du kan klättra någonstans om dina tankar är någon annanstans än fokuserad på där du är just nu och ger 100% av din uppmärksamhet.
  2. Inlärningsprocessen, vara i nuet och fokusera på vad du gör och nästa steg för att utföra ingen tänkande om slutet mål. De ger dig bara förväntningar och slutet mål är för din vision men aldrig låta dem distrahera dig.
  3. Vara engagerad vilket innebär att du omedelbart följa upp med ett beslut. Det är därför närvarande och bearbeta målen är så viktigt att du inte kan åstadkomma någonting om fokusera på slutet mål.

Det finns ingen lärstilar som vi lär oss från allt och det beror på ämnet och sammanhanget vad som är bäst lämpad. Men vi kan alltid arbeta för att kombinera och inklusive nya lärande med hjälp av olika verktyg och metoder som Christian Jarret har skrivit om i sin artikel, allt du behöver veta om ‘Learning Styles’ myten, i två minuter och Sacha Chua skiss visar tydligt.

Sacha Chua lärande

Ser fram emot för att höra från dig,

Christer Edman & Veronica Rebora

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share

Post Author: Veronica och Christer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial